• Het reisverbod

    Ismail Kadare

    Van Gennep. Vertaald uit het Albanees door Roel Schuyt

De beroemde toneelschrijver Rudian Stefa wordt door een onderzoekscommissie van de partij ondervraagd over zijn relatie met een meisje. Ze doelen op zijn minnares Migena, denkt hij, maar dat blijkt een misverstand. Het gaat hen om een vriendin van haar: Linda B., een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Het vreemde is: hij heeft Linda B. eigenlijk niet gekend. Hij heeft alleen ooit, na een première, een boek voor haar gesigneerd – maar zonder te weten dat het exemplaar voor haar bestemd was.

Waarom wordt Rudian over Linda ondervraagd? Wat is haar relatie met Migena? Waarom pleegde zij zelfmoord? Linda B. blijkt op afstand verliefd te zijn geweest op Rudian, en hij op zijn beurt kan nu maar geen afscheid nemen van de mysterieuze figuur Linda B., het meisje uit de verbannen familie dat zo hartstochtelijk hield van Tirana, de stad die ze nu nooit te zien zou krijgen.

De jury over Het reisverbod:

In het Albanië van Enver Hoxha steggelt een beroemde toneelschrijver met de censor. Ismail Kadares roman Het reisverbod is een buitengewoon gelaagd boek. Historisch, omdat het een tijdsbeeld is van het leven in een Oost-Europese controlestaat. Tijdloos, omdat het op veel verschillende manieren toont wat de verbeelding vermag op het gebied van kunst, politiek en de liefde.

(shortlist 2014)