• De huisgenoten

    Sarah Waters

    Nijgh & Van Ditmar. Vertaald uit het Engels door Sjaak de Jong, Nico Groen en Marijke Versluys

Alles is, na de Eerste Wereldoorlog, kapot. Kan er dan nog liefde bestaan?

Het is 1922, de situatie in Londen is gespannen. De mannen die op de slagvelden in Europa hebben gediend, zijn gedesillusioneerd en getraumatiseerd. Velen van hen zijn werkeloos, arm en hongerig en eisen maatschappelijke verandering.

In Zuid-Londen, in een villa op stand in Camberwell een groot, stil huis, beroofd van de heer des huizes, zijn zoons en zelfs van bedienden zien mevrouw Wray en haar alleenstaande dochter Frances zich genoodzaakt huurders in huis te nemen. De komst van Lilian en Leonard Barber, een jong echtpaar uit een ander milieu, zet de gang van zaken in de villa op zijn kop. Gevoelens laaien op en niemand die voorziet hoe ingrijpend en verwoestend de veranderingen zullen zijn.

Uit de jury:

In De huisgenoten vecht een lesbische vrouw voor liefde in het rigide Engeland van na de Eerste Wereldoorlog. Met diepgaand historisch besef en speels gemak vermengt Sarah Waters (1966) in dit verhaal een kalme Britse klassenroman, een misdaadthriller en een rechtbankdrama. Haar verraderlijk lichte stijl, fijne gevoel voor alledaagse details en spraak, en omgang met genreconventies – dat alles blijft in de vertaling van Nico Groen, Marijke Versluys en Sjaak de Jong goed overeind. Spannend, ontroerend en intelligent.

 

(shortlist 2015)