• Misschien Esther

    Katja Petrowskaja

    De Bezige Bij. Vertaald uit het Duits door Wil Hansen

De vertelster van de in Kiev geboren Katja Petrowskaja reist in deze roman door Oost- Europa op zoek naar de geschiedenis van haar familie, op zoek naar haar joodse wortels. De speurtocht begint in Berlijn en leidt naar tsaristisch Rusland, Stalins Sovjet-Unie, naar Polen, Auschwitz en Warschau.

En passant vult de schrijfster de onvermijdelijke lege plekken op met haar verbeelding. Ze doet als haar moeder, een lerares geschiedenis, die al veertig jaar op dezelfde school werkt: ze probeert de geschiedenis van die school te reconstrueren ‘hoewel ik eerder zou zeggen dat mijn moeder de geschiedenis van die school nieuw verzint’. Het is immers onmogelijk te achterhalen wat er daar en toen écht is gebeurd. Nooit zal de vertelster met zekerheid kunnen vaststellen, wie er tot haar familie behoort en wat er van hen is geworden. Petrowskaja’s boek is een ingenieus en schitterend vertaald mozaïek van taal en compositie.

De auteur hanteert vele literaire registers, van een poëtische stijl tot heldere beschrijvingen. Ze slaagt erin op een heel persoonlijke manier de catastrofes van de twintigste eeuw inzichtelijk en invoelbaar te maken.

(shortlist 2016)