• foto Margaret Mazzantini
  • omslag Schittering
  • Schittering

    Margaret Mazzantini

    Wereldbibliotheek. Vertaald uit het Italiaans door Miriam Bunnik, Mara Schepers

Twee jonge mannen, twee dubbellevens. Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, maar ze ontkennen allebei hun gevoelens. Daarna scheiden hun wegen en beiden beginnen aan een doorsneeleven. Costantino blijft in Rome, trouwt en krijgt twee kinderen. Guido komt in Londen terecht en trouwt met een vrouw die al een dochter heeft. Maar ze blijven een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome. Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe.

Schittering is een aangrijpende roman over het zoeken naar identiteit, over schoonheid en schaamte, over zoeken naar de kern van je bestaan en anders durven zijn – en daarin de echte schittering van het leven ontdekken.

Margaret Mazzantini (1961) is actrice en schrijfster. Bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verschenen van haar de romans Ga niet weg (2005, verfilmd met Penélope Cruz in de hoofdrol), Ter wereld gekomen (2011), Niemand overleeft alleen (2012) en Morgenzee (2013). Haar werk werd bekroond met alle vooraanstaande Italiaanse literaire prijzen, zoals de Premio Strega, de Premio Campiello en de Premio Grinzano Cavour.

(longlist 2017)