• foto Lutz Seiler
  • omslag Kruso
  • Kruso

    Lutz Seiler

    Atlas Contact. Vertaald uit het Duits door Herman Vinckers

Edgar Bendler , 24 jaar, vlucht uit zijn eigen leven, en verlaat Berlijn. Hij wordt afwasser op Hiddensee, een legendarisch eiland in de Oostzee waar mensen naar uitweken wanneer ze de DDR wilden ontvluchten. Hier is Alexander Krusovitsj, Kruso, de spil van een kleine gemeenschap aangespoelde drenkelingen van zeer diverse pluimage. Zij vormen een bijzondere en schijnbaar hechte groep einzelgängers die daar een restaurant draaiend houdt, Zum Klausner. Tussen Kruso en Ed bloeit een tere vriendschap op. 

Maar het is 1989: de Wende komt met rasse schreden naderbij. Hoe afgelegen ook, ook op Hiddensee vangen ze af en toe flarden op van de nieuwe ontwikkelingen.  Kruso's kleine samenleving-buiten-de-samenleving begint te wankelen.

Kruso slaat een brug tussen de zomer  van 1989 en het heden, en volgt het spoor  van de vele duizenden mensen die op hun vlucht over de Oostzee zijn verdwenen.

Lutz Seiler (1963, Gera/Thüringen) woont afwisselend in Stockholm en Wilhelmshorst. Hij werkte als timmerman en metselaar, studeerde germanistiek, en is dichter. Hij ontving al eerder onder meer de belangrijke Ingeborg-Bachmannprijs, de Bremer-Literatuurprijs en de Fontaneprijs. Zijn roman Kruso werd in 2014 met de Deutscher Buchpreis bekroond.

(longlist 2017)