• foto Guzel Jachina
  • omslag Zulajka opent haar ogen
  • Zulajka opent haar ogen

    Guzel Jachina

    Querido. Vertaald uit het Russisch door Arthur Langeveld

Het hartveroverende verhaal van een vrouw ten tijde van de deportatie van de koelakken door Stalin – een geschiedenis waarover officieel al meer dan tachtig jaar wordt gezwegen.

In 1930 wordt een Tataars dorp binnengevallen door de communisten. Ook de ongeletterde Zulajka wordt op transport gesteld naar Siberië, nadat haar man, die haar onderdrukte, is doodgeschoten. De erbarmelijke treinreis in de veewagon duurt een halfjaar, en uiteindelijk belanden de weinige overlevenden op een stuk taiga, waar ze zelf moeten zien te overleven.

Guzel Jachina geeft haar hoofdpersoon een heldere, authentieke stem en baseerde zich op het ware verhaal van haar grootmoeder.

Guzel Jachina (Rusland, 1977) is een schrijver en filmmaker van Tartaarse afkomst. Zulajka opent haar ogen, haar romandebuut, was in Rusland dé literaire gebeurtenis van het jaar en werd op de internationale boekenbeurs van Moskou bekroond tot ‘Beste roman’. Het boek won de belangrijkste Russische literaire prijs, de Big Book Prize, stond op de shortlist van de Russian Booker Prize en de vertaalrechten zijn aan meer dan twintig landen verkocht.

(longlist 2018)