• foto Lina Wolff
  • omslag De polyglotte geliefden
  • De polyglotte geliefden

    Lina Wolff

    Atlas Contact. Vertaald uit het Zweeds door Janny Middelbeek-Oortgiesen

De polyglotte geliefden verhaalt over drie mensen en drie soorten onvervulde verlangens. Ellinor, 36 jaar oud, afkomstig uit een klein dorp in het zuiden van Zweden, plaatst een contactadvertentie, op zoek naar een ‘tedere, maar niet al te tedere man’.

De ongelukkige schrijver Max wil een minnares die hem in alle talen kan toespreken die hij beheerst. Zijn zoektocht voert hem van Stockholm naar Italië, waar hij Lucrezia ontmoet, de kleindochter van een rijke markiezin. Ellinor, Max en Lucrezia hebben meer gemeen dan zij zelf beseffen, onder andere een verloren gewaand manuscript. De polyglotte geliefden is een buitengewoon originele, prikkelende verkenning van machtsverhoudingen, van de ‘male gaze’, en van de manipulatieve eigenschappen van de literatuur.

Lina Wolff (1973) schreef eerder onder andere de roman Bret Easton Ellis and the Other Dogs, die in The Guardian werd vergeleken met het werk van Roxane Gay, Maggie Nelson, Zoe Pilger en Miranda July. Voor De polyglotte geliefden won Wolff in 2016 de Svenska Dagbladets-literatuurprijs en de Augustusprijs.

(longlist 2019)