• foto Judith Schalansky
  • omslag Inventaris van enkele verliezen
  • Inventaris van enkele verliezen

    Judith Schalansky

    Meridiaan. Vertaald uit het Duits door Goverdien Hauth-Grubben

Een boek over de aantrekkingskracht van lege plekken, de perfectie van het fragment, de aanwezigheid van het verloren gegane - en de eeuwige kracht van de vertelling.

Een verbrand schilderij van Caspar David Friedrich, een uitgestorven tijgersoort, de heilige geschriften van een verdwenen religieuze stroming, een verzonken eiland in de Grote Oceaan – Schalansky’s boek is een waaier van lege plekken in de culturele en de natuurgeschiedenis, in een staalkaart van literaire stijlen en genres. Haar protagonisten zijn buitenbeentjes: een zonderlinge oude man die de kennis van de mensheid vergaart in zijn tuin in Tessin, een oudere Greta Garbo die droomt van een filmrol als Dorian Gray, of de vader van Judith Schalansky zelf, die zijn gezin in de steek liet voor ze zich herinneringen van hem kon vormen.

Inventaris van enkele verliezen gaat over de aantrekkingskracht van lege plekken en de eeuwige kracht van de vertelling, en is tegelijkertijd een autobiografische queeste door een land dat niet langer bestaat: de indertijd, en de DDR.

Judith Schalansky (1980, Greifswald) schrijft niet alleen boeken, ze ontwerpt ze, ze maakt ze, en dat doet ze zo prachtig dat ze er al vele prijzen mee won. De vormgeving van de schitterende Naturkunden-serie van Matthes und Seitz bijvoorbeeld, is van haar hand. Eerder verschenen in Nederland De atlas van afgelegen eilanden en De lessen van mevrouw Lohmark.

Lees op Athenaeum een fragment uit deze roman.

 

(longlist 2021)