• foto Juhani Karila
  • omslag De jacht op het snoekje
  • De jacht op het snoekje

    Juhani Karila

    Koppernik. Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas

Zoals elk jaar keert Elina Ylijaako terug naar haar geboortedorp in het oosten van Lapland, een lege moerassige wereld die werkt volgens zijn eigen regels. Daar heeft ze drie dagen de tijd om haar jaarlijkse snoek te vangen. Maar dit jaar gaat niets zoals gepland. Wanneer een watergeest uit een meertje verschijnt en Elina’s opdracht in de weg staat, wordt haar zomerse traditie plotseling een avontuur op leven en dood. Ondertussen zoekt een politieagente haar op verdenking van moord en raakt ze zelf betrokken bij het reilen en zeilen van mysterieuze wezens waardoor de magische wereld en de realiteit onontwarbaar raken vervlochten. Alleen door het verbreken van de vloek die diep is geworteld in Elina’s verleden kan alles nog ten goede worden gekeerd.

De jacht op het snoekje is zowel een tragisch Fins liefdesverhaal als een buitengewoon humoristisch en wonderlijk avontuur over de onvoorspelbare kracht en doldwaze magie van de natuur.

Juhani Karila (1985) is een journalist met een master in communicatiewetenschappen. Zijn romandebuut De jacht op het snoekje werd bekroond met de Kalevi Jäntti-prijs, de Tähtifantasia-prijs en de Lapland Literature Prize, en genomineerd voor de Jarkko Laine-prijs en de Franse Prix Micheline. De romanis ondertussen in dertien landen verschenen. Juhani Karila’s werk wordt vergeleken met Daniil Charms en Andrus Kivirähk, in Finland wordt hij wel de nieuwe Arto Paasilinna genoemd.

‘Karila schrijft wereldliteratuur in de carnavaleske geest van Rabelais en met Don Quichot-achtige personages – maar hij is nog diepgravender.’ Lapin Kansa

‘De roman verrukt door de stortvloed aan mythische wezens, maar nog beter is de subtiele ironische beschrijving van de lokale bewoners. De kleurrijke personages en hun reacties op wat er gebeurt laten een wereldbeeld zien waarin zelfs de meest bizarre dingen als vanzelfsprekend worden aanvaard.’ Helsingin Sanomat

 

Lees op Athenaeum een fragment van deze roman.

(longlist 2023)