• foto Claudio Morandini
  • omslag Sneeuw, hond, voet
  • Sneeuw, hond, voet

    Claudio Morandini

    Koppernik. Vertaald uit het Italiaans door Hilda Schraa en Manon Smits

Adelmo Farandola heeft het niet zo op mensen. In de zomer zwerft hij door de valleien met als enig gezelschap een spraakzame, chagrijnige oude hond en een jonge bergwachter die hem, vermoedt Adelmo Farandola, bespioneert.

Wanneer de winter komt, sneeuwen de man en de hond in. Terwijl de voorraden wijn en brood ernstig worden teruggebracht, brengen ze de tijd door met kibbelen over restjes en discussiëren over wie de ander als eerste op zal eten.

De lente brengt een nog sinisterdere ontdekking die Adelmo Farandola’s toch al wankele greep op de werkelijkheid helemaal dreigt te verbreken: de voet van een man die uit de zich terugtrekkende sneeuw steekt.

Claudio Morandini woont en werkt in de aan de voet van de Alpen gelegen Italiaanse stad Aosta, waar hij in 1960 werd geboren. Sneeuw, hond, voet, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 2015, is zijn zesde boek. De roman stond in de top vijf van de Italiaanse bestellerslijst, won de Procida-Isola di Arturo-Elsa Morante-prijs en is in meerdere landen vertaald.

‘Het verhaal is vederlicht en snoeihard, tragisch en grotesk tegelijk. Het speelt op de grens van leven en dood, droom en werkelijkheid, is zonder meer uniek in het hedendaagse Italiaanse literaire landschap.’ –De Standaard *****

‘Terwijl de woeste natuur, de norse kluizenaar en de barse omstandigheden elkaar weerspiegelen, werken de vaak geestige gesprekken tussen man en hond als kleine lichtstralen in de duisternis.’ –Het Parool

 

Lees op Athenaeum een fragment uit deze roman.

(longlist 2023)