• foto Mohamed Mbougar Sarr
  • omslag De diepst ver­­bor­gen her­­in­ne­ring van de mens
  • De diepst ver­­bor­gen her­­in­ne­ring van de mens

    Mohamed Mbougar Sarr

    Atlas Contact. Vertaald uit het Frans door Jelle Noorman

Mohamed Mbougar Sarr – de jongste winnaar van de Prix Goncourt sinds 1976 – vertelt op virtuoze wijze over de zoektocht naar de verdwenen schrijver van een verloren gewaande cultklassieker. Het resultaat is een verslavend verhaal van een queeste die hele continenten doorkruist, en die verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.

Een verloren gewaande cultklassieker, een spoorloze auteur: als de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane Faye een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, móét hij de mysterieuze schrijver ervan zien te vinden. Deze T.C. Elimane werd na de verschijning van zijn roman als ‘de zwarte Rimbaud’ gevierd, maar na een schandaal en de daaropvolgende racistisch getinte haatcampagne is hij van de aardbodem verdwenen. De labyrintische zoektocht naar Elimane zal Diégane tachtig jaar later naar Senegal, Frankrijk en Argentinië voeren, in een verslavend verhaal dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.

De diepst verborgen herinnering van de mens is een roman van een adembenemende vindingrijkheid waarin de onontkoombare keuze tussen schrijven en leven centraal staat, evenals het verlangen af te rekenen met de eeuwige confrontatie tussen Afrika en het Westen. Maar bovenal is het een liefdesverklaring aan de tijdloze kracht van literatuur.

Mohamed Mbougar Sarr is in 1990 geboren in Dakar. Hij groeide op in Senegal, studeerde literatuur en filosofie in Frankrijk en woont in Parijs. De diepst verborgen herinnering van de mens is zijn vierde roman, en de eerste die in Nederlandse vertaling verschijnt. De roman is bekroond met de Prix Goncourt, Prix Transfuge en Prix Hennessy du livre; in Frankrijk zijn er meer dan 500.000 exemplaren verkocht.

‘De openbaring van het literaire jaar.’ –L’Express

‘Hoe mooi is het om een jonge schrijver te ontdekken die gelooft dat de literatuur een manier biedt om de raadsels van onze wereld te verklaren.’ –Le Figaro

‘Een roman van een duizelingwekkende kracht.’ –The Guardian

Lees op Athenaeum een fragment uit deze roman.

(longlist 2023)