Europese Literatuurprijs viert jubileum met extra studentenjury

November 2020 wordt voor de tiende keer de Europese Literatuurprijs uitgereikt. Speciaal voor deze jubileumeditie zal niet alleen de vakjury maar ook een jury bestaande uit studenten een winnaar selecteren.

De Europese Literatuurprijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in het Nederlands verscheen.

Om de tiende editie extra luister bij te zetten, wordt de prijs in 2020 twee maal toegekend. Naast de reguliere jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, wordt een studentenjury benoemd, die haar eigen winnaar kiest. Beide prijzen zijn gelijk gedoteerd: de schrijver van de bekroonde roman ontvangt € 10.000, de vertaler € 5.000. De prijzen worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, De Lancey & De la Hanty Foundation en het Nederlands Letterenfonds.

Op maandag 16 maart wordt zowel de samenstelling van de studentenjury als de longlist voor de Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt.

Jubileumcoördinator

Joni Zwart

De jubileumeditie van de Europese Literatuurprijs wordt gecoördineerd door Joni Zwart. Zij is een veelzijdig organisator met ervaring als redacteur, vertaler, docent en boekverkoper. ‘Ik zie het als een eervolle uitdaging,’ vertelt zij, ‘om de prijs meer bekendheid te geven en om nog meer lezers, met name lezers onder de dertig jaar oud, met Europese literatuur in contact te brengen. De bijdrage die vertalers leveren aan de verspreiding van kennis en literatuur, de verbinding die zij voortdurend maken tussen al onze verschillende culturen, is van onschatbare waarde. Als boekhandelaar, als gastvrouw voor de Vertalersgeluktournee heb ik gemerkt hoe waardevol het voor lezers is, om kennis te maken met de vertalers van de romans die zij lezen. En vice versa. Ik verheug me dan ook enorm op het komende jaar.’