• Uitreiking

    Het Nederlands Letterenfonds en het Vertalershuis Amsterdam stellen 60 vrijkaarten beschikbaar, zie: vertalershuis.nl

Winnaar Europese Literatuurprijs 2021

De Europese Literatuurprijs 2021 gaat naar de roman Herkomst van de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić in de Nederlandse vertaling van Annemarie Vlaming. ‘Een liefdevol familieverhaal én een moderne en tragische Europese geschiedenis’, aldus de jury. Stanišić en Vlaming ontvangen de prijs op zaterdag 6 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman wordt bekroond; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000.

Herkomst (Ambo Anthos) gaat over de vlucht van Stanišić en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišić wat er is voorgevallen tijdens die vlucht, en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

Uit het juryrapport: ‘De jury werd geraakt door de heel zorgvuldige, speelse zoektocht naar wat nu het wezen van onze identiteit uitmaakt. Wat ‘herkomst’ eigenlijk is. En steeds blijkt die te vinden in de verbindingen tussen mensen, in de verbinding met taal, en in het grote en ontroerende vermogen van de mens om zich altijd en opnieuw te hechten, terug te grijpen, en het losgeraakte verleden, met de daarin aanwezige dierbare mensen, niet zonder pijn en grote krachtinspanningen, weer vast te maken aan het heden. [...] Aan het einde voert Stanišić dit op tot een compositorisch sterk staaltje schrijverschap. Vertaler Annemarie Vlaming heeft deze sprongen en lichtheid feilloos overgebracht uit het Duits. De scherpe woordgrappen en snelle, puntige, erg eigen behandeling van de taal vallen zonder enige moeite samen met het verhaal en de vertelling behoudt ook in het Nederlands overal haar natuurlijke toon.’

Lees het juryrapport (.pdf).

Uitreiking

Op 6 november 2021, tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag, nemen de Bosnisch-Duitse auteur Saša Stanišić en vertaler Annemarie Vlaming de Europese Literatuurprijs in ontvangst voor de roman Herkomst. De twee gaan tijdens het festival in gesprek over hun werk en de kunst van vertalen, en ontvangen de prijs uit handen van de juryvoorzitter Manon Uphoff.

De prijsuitreiking is bij te wonen met een toegangsticket voor het avondprogramma van het festival. Meer informatie is hier te vinden. De praktische details op een rijtje:

  • Locatie: De Parochie van de H.H. Jacobus en Augustinus, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag
  • Tijd: Zaterdag 6 november 2021, 19:30 - 20:30 uur

Het Nederlands Letterenfonds en het Vertalershuis Amsterdam stellen daarnaast zestig kaarten beschikbaar voor de uitreiking. Meer informatie over deze optie is te vinden op de site van het Vertalershuis.

Spui25

Op vrijdag 5 november gaan schrijver Saša Stanišić en vertaler Annemarie Vlaming, winnaars van de Europese Literatuurprijs 2021, in gesprek over het schrijven en vertalen van de prijswinnende roman Herkomst (Ambo|Anthos). Ze worden hierin bijgestaan door juryleden Manon Uphoff en Marieke de Groot, die dit jaar de Europese Literatuurprijs aan Stanišić en Vlaming toekenden. Het gesprek vindt plaats in Spui25, en komt tot stand in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. Meer informatie