Jerome Ferrari winnaar Literatuurprijs

In het radioprogramma Opium op 4 maakte juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan bekend dat de Europese Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Franse schrijver Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos voor De preek over de val van Rome (verschenen bij De Bezige Bij).

De jury over de winnende roman:
“Het hart van deze roman is een bar op Corsica, waar verschillende verhalen samenkomen die allemaal geschiedenissen zijn van opkomst, bloei en verval. Ferrari’s taal is fonkelend, klaterend, gul en tegelijkertijd heel precies en helder. Zijn paginalange zinnen kunnen je in een hallucinante roes brengen. De vertalers zijn er in geslaagd dit taalgebruik op een weergaloze manier in het Nederlands te vertalen. Het is gelukt om de lange zinnen te behouden en de vertaling dezelfde sfeer te laten ademen als het origineel en trefzeker de rijke variatie in taal en woordkeuze over te zetten.”

Jurylid Christiaan Weijts zal op zondagmiddag 7 september 2014, tijdens Manuscripta op het Utrechts Uitfeest de prijs uitreiken aan Ferrari en zijn vertalers. De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt, een overzicht van eerdere winnaars en genomineerde titels is te vinden onder het kopje Winnaars.