Winnaar Europese Literatuurprijs 2015

De Europese Literatuurprijs 2015 gaat naar Een handvol sneeuw van Jenny Erpenbeck, in vertaling van Elly Schippers. Dit werd op 9 juli bekend gemaakt in het radioprogramma Opium op 4.

Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf en Elly Schippers waren te gast in een programma gevuld met literatuur en klasieke muziek. Mezzosopraan Henriëtte Schenk zong onder begeleiding van Irina Antonova (piano) en Heleen Wabeke (cello) drie liederen die mooi bij het boek aansluiten, dit alles geselecteerd door hoofdgast van de avond Margot Dijkgraaf. De uitzending is via de site van Opium op 4 terug te luisteren.

De jury was unaniem in haar keuze voor Een handvol sneeuw (Uitgeverij Van Gennep): “Er trekt een schitterend historisch panorama van Europa in de twintigste eeuw aan de lezer voorbij, soms krijg je inzicht in de politieke situatie, altijd blijft het verhaal hoogst persoonlijk. Erpenbeck goochelt met tijden, schrijft in een beeldende stijl, kiest voor elk hoofdstuk weer een net wat andere toon en hanteert een enorme variëteit in werkwoordsvormen als het gaat om het aanduiden van de tijd. Dat de lezer daar niet in verstrikt raakt is te danken aan Elly Schippers, die een uitmuntende prestatie heeft geleverd."

De vijf andere kanshebbers voor de Europese Literatuurprijs 2015 waren:

  • Aan de oever van Rafael Chirbes uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal (Meridiaan)
  • Als een brandend huis van António Lobo Antunes uit het Portugees vertaald door Harrie Lemmens (Ambo Anthos)
  • Gelukkig de gelukkigen van Yasmina Reza uit het Frans vertaald door Eef Gratama (De Bezige Bij)
  • Venushaar van Michaïl Sjisjkin uit het Russisch vertaald door Gerard Cruys (Querido)
  • De huisgenoten van Sarah Waters uit het Engels vertaald door Sjaak de Jong, Nico Groen en Marijke Versluys (Nijgh en Van Ditmar)

Het wordt de tweede internationale prijs die Erpenbeck voor deze roman in ontvangst mag nemen, in mei kreeg ze de Independent Foreign Fiction Prize voor de Engelse vertaling van Aller Tage Abend. Elly Schippers verzilvert met deze bekroning haar vijfde nominatie voor de Europese Literatuurprijs.

De prijs wordt op zaterdag 5 september 2015 om 12.30 uur uitgereikt aan de twee laureaten, tijdens Manuscripta op het Stadsfestival Zwolle. Publiek is daarbij van harte welkom.