Bekendmaking winnaar

Op donderdagavond 9 juli zal de winnaar van de Europese literatuurprijs 2015 bekend worden gemaakt in het Avro-tros programma Opium op 4 van 22:30 tot 24:00 uur. Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf is te gast bij Mieke van der Weij om de winnaar van 2015 te onthullen. Daarnaast zal een live ensemble haar muziek keuze tijdens de uitzending worden.

Kanshebbers voor de prijs zijn:

  • Aan de oever  van Rafael Chirbes uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal (Meridiaan)
  • Een hand vol sneeuw  van Jenny Erpenbeck uit het Duits vertaald door Elly Schippers (Van Gennep)
  • Als een brandend huis   van António Lobo Antunes uit het Portugees vertaald door Harrie Lemmens (Ambo|Anthos)
  • Gelukkig de gelukkigen  van Yasmina Reza uit het Frans vertaald door Eef Gratama (De Bezige Bij)
  • Venushaar  van Michaïl Sjisjkin uit het Russisch vertaald door Gerard Cruys (Querido)
  • De huisgenoten van Sarah Waters uit het Engels vertaald door Sjaak de Jong, Nico Groen en Marijke Versluys (Nijgh en Van Ditmar)

Jury

De longlist van de Europese Literatuurprijs 2015 werd geselecteerd door vijftien kwaliteitsboekhandels. De shortlist en de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2015 zijn geselecteerd door een vakjury.

De jury bestaat naast voorzitter Margot Dijkgraaf uit Nina Polak, (schrijver en literair criticus voor De Correspondent en De Groene Amsterdammer) , Guido Golüke, literair vertaler (van onder veel meer romans van John Cheever en Cormac McCarthy), Sanne Bakker (Athenaeum Boekhandel Haarlem) en Hannah Serrarens (Het Colofon te Arnhem).

Prijsuitreiking

Op zaterdag 5 september wordt de prijs uitgereikt aan de auteur en vertaler van het winnende boek op Manuscripta tijdens het Stadsfestival Zwolle. De prijsuitreiking begint om 12:30 en vindt plaats in theater Odeon.