Winnaar Europese Literatuurprijs 2023

De Europese Literatuurprijs 2023 gaat naar de roman Kassa 19 van de Engelse auteur Claire-Louise Bennett in de Nederlandse vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer, uitgegeven door Koppernik. “Een inclusief en associatief boek dat mentale deuren opent”, aldus de jury. Bennett en de vertalers ontvangen de prijs op zaterdag 4 november op het Crossing Border Festival in Den…

2023 | Lees verder

Shortlist 2023

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2023 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten selecteerde uit de longlist vier hedendaagse romans, vier prachtige vertalingen.

Juryvoorzitter Christine Otten:

‘Er is niets vrijblijvends aan de vier genomineerde romans. Alle vier ademen ze urgentie, zowel qua inhoud als vorm. Ze weerspiegelen – ieder…

2023 | Lees verder

Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs 2023

Op woensdag 14 juni vindt in Spui25 te Amsterdam de bekendmaking plaats van de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2023. Ook dit jaar maken lezers, schrijvers en critici middels lofredes bekend welke vier boeken de shortlist hebben gehaald. Zij spreken ieder over hun eigen favoriete roman. Literair recensent en vertaler Emilia Menkveld modereert de feestelijke avond.

De shortlist is gekozen door…

2023 | Lees verder

Longlist Europese Literatuurprijs 2023

Veertien romans, vertaald uit tien talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2023. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De schrijver ontvangt € 10.000, de vertaler(s) € 5.000. De longlist is samengesteld door dertig boekhandels uit heel Nederland.

Deze veertien boeken, afkomstig…

2023 | Lees verder

Christine Otten voorzitter jury Europese Literatuurprijs 2023

De Europese Literatuurprijs heeft dit jaar een nieuwe opzet en een nieuwe voorzitter. De planning wordt wat korter en krachtiger. Begin mei wordt de longlist met daarop maximaal vijftien vertalingen van Europese romans bekendgemaakt. Dertig boekhandels uit heel Nederland stellen de longlist samen. Onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten zal een vakjury de shortlist selecteren en een winnaar kiezen.

2023 | Lees verder

Winnaar Europese Literatuurprijs 2022

De Europese Literatuurprijs 2022 gaat naar de Nocilla-trilogie van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo in de Nederlandse vertaling van Adri Boon, uitgegeven door Koppernik. ‘Een fantastisch boek dat de verbrokkeling en versnippering het hoofd biedt door te laten zien hoe dat wat ogenschijnlijk fragmentarisch is, op zichzelf staat, rondzingt, plotseling contact maakt en een amalgaam vormt dat onverwachte eigenschappen…

2022 | Lees verder

Shortlist 2022

Juryvoorzitter Manon Uphoff heeft tijdens een feestelijke presentatie in Spui25 in Amsterdam de shortlist van de twaalfde editie van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

De vakjury van de Europese Literatuurprijs 2022 bestaat naast auteur Manon Uphoff…

2022 | Lees verder

Vertalers vertellen over hun genomineerde vertalingen

Vertalersgeluktournee van start

Kom live luisteren naar de Nederlandse stemmen van Paolo Cognetti, Roy Jacobson, Caleb Azumah Nelson, Maxim Osipov, Lydia Sangren en anderen tijdens de Vertalersgeluktournee 2022! Van vrijdag 29 april tot en met dinsdag 31 mei vertellen dertien literair vertalers over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde roman. De Vertalersgeluktournee trekt van Leeuwarden…

2022 | Lees verder

Longlist 2022

Twintig titels vertaald uit elf talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door zeventien boekhandels. Van 23 maart tot aan de bekendmaking van de shortlist eind juni vertellen de genomineerde vertalers…

2022 | Lees verder

  • Uitreiking

    Het Nederlands Letterenfonds en het Vertalershuis Amsterdam stellen 60 vrijkaarten beschikbaar, zie: vertalershuis.nl

Winnaar Europese Literatuurprijs 2021

De Europese Literatuurprijs 2021 gaat naar de roman Herkomst van de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić in de Nederlandse vertaling van Annemarie Vlaming. ‘Een liefdevol familieverhaal én een moderne en tragische Europese geschiedenis’, aldus de jury. Stanišić en Vlaming ontvangen de prijs op zaterdag 6 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

De Europese…

2021 | Lees verder

Shortlist 2021

In een feestelijke livestream vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam heeft juryvoorzitter Manon Uphoff de shortlist van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. Vijf titels zijn geselecteerd. De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

De vakjury selecteerde romans ‘die verhalen over wat het betekent te leven, te bestaan, te voelen en denken in Europa. Boeken die op een bijzondere…

2021 | Lees verder

Manon Uphoff nieuwe voorzitter Europese Literatuurprijs

Schrijver Manon Uphoff is de nieuwe voorzitter van de Europese Literatuurprijs. De vakjury leest nu de twintig romans die door 17 boekhandels zijn geselecteerd voor de longlist en maakt op dinsdagavond 29 juni aanstaande de shortlist met vijf titels bekend vanuit SPUI25 in Amsterdam.

De Europese Literatuurprijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het…

2021 | Lees verder

Longlist 2021 bekend

Twintig romans vertaald uit negen talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2021. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door zeventien boekhandels. Vanaf woensdag 7 april tot aan de bekendmaking van de shortlist eind juni vertellen de vertalers van…

2021 | Lees verder

Winnaars Europese Literatuurprijs 2020

De Europese Literatuurprijs viert haar tienjarig bestaan met twee bekroningen: Meer dan een broer van David Diop en vertaler Martine Woudt is door de studentenjury geselecteerd als winnaar van de Europese Literatuurprijs 2020. De vakjury bekroont Lente van Ali Smith, het derde deel van haar ‘seizoenskwartet’ dat is vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer. Beide prijzen worden op…

2020 | Lees verder

Shortlists 2020

De Europese Literatuurprijs viert zijn tiende editie met twee bekroningen. Naast een reguliere vakjury selecteert ook een studentenjury dit jaar een shortlist en een winnaar. Juryvoorzitters Abdelkader Benali en Alma Mathijsen hebben in een feestelijke livestream vanuit SPUI25 de keuze van hun jury’s bekendgemaakt.

De studentenjury – die speciaal voor het tienjarig jubileum van de Europese Literatuurprijs is ingesteld –…

2020 | Lees verder

Longlist 2020 bekend

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2020 is bekend. De genomineerde titels zijn door vijftien boekhandels uit het hele land geselecteerd. De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

In 2020 wordt de prijs voor de tiende keer uitgereikt. Om dit jubileum extra luister bij te zetten, wordt de longlist…

2020 | Lees verder

Europese Literatuurprijs viert jubileum met extra studentenjury

November 2020 wordt voor de tiende keer de Europese Literatuurprijs uitgereikt. Speciaal voor deze jubileumeditie zal niet alleen de vakjury maar ook een jury bestaande uit studenten een winnaar selecteren.

De Europese Literatuurprijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in het Nederlands verscheen.

Om de tiende editie extra luister bij te…

2020 | Lees verder

Winnaar Europese Literatuurprijs 2019

De Europese Literatuurprijs 2019 is voor de roman Onder de Drachenwand, zo heeft de vakjury besloten. De Oostenrijkse auteur Arno Geiger en vertaler Wil Hansen ontvangen de prijs op zondagmiddag 3 november uit handen van voorzitter Abdelkader Benali op het Crossing Border Festival in Den Haag.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in…

2019 | Lees verder

Shortlist 2019

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2019 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De jury selecteerde uit de longlist vijf prachtige romans die de diversiteit en rijkdom van de Europese literatuur illustreren en elk een groot lezerspubliek verdienen.

De volgende titels zijn genomineerd (in alfabetische volgorde op naam van de auteur):

  • Arno Geiger Onder de Drachenwand, uit het…

2019 | Lees verder

Longlist 2019 bekend

Twintig romans, vertaald uit tien verschillende talen vormen samen de longlist van de Europese Literatuurprijs 2019. De titels zijn geselecteerd door een twaalftal onafhankelijk opererende boekhandels als de beste, hedendaagse Europese romans die vorig jaar in het Nederlands zijn verschenen. De Europese Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van…

2019 | Lees verder

Shortlist 2018

De shortlist van de Europese Literatuurprijs 2018 is in Spui25 in Amsterdam gepresenteerd. Vijf titels zijn door een vakjury onder voorzitterschap van schrijver Anna Enquist geselecteerd als de beste, vorig jaar verschenen Nederlandse vertalingen van hedendaagse, Europese romans. Bijzonder is dat zowel de auteurs als de vertalers kans maken op de prijs.

 

De voor de shortlist geselecteerde romans zijn (in…

2018 | Lees verder

Longlist 2018 bekend

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2018 is bekend. Elf Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2017 in het Nederlands zijn verschenen. De romans zijn uit negen verschillende talen vertaald. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler…

2018 | Lees verder

Prijsuitreiking

Publiek is van harte welkom bij de prijsuitreiking op de openingsavond - donderdagavond 2 november 2017 - van Crossing Border festival in Den Haag. Wethouder Cultuur Joris Wijsmuller en muzikant Matteo Myderwyk leveren bijdragen aan de avond. Schrijver Niña Weijers interviewt Max Porter en Saskia van der Lingen. De Europese Literatuurprijs 2017 wordt aan hen uitgereikt door juryvoorzitter Anna Enquist.

Tickets…

2017 | Lees verder

Shortlist 2017

De shortlist van de Europese Literatuurprijs 2017 is bekend. Vijf titels zijn geselecteerd door een vakjury bestaande uit voorzitter Christa Widlund (Anna Enquist), Rob Gerritsen (ELP-laureaat 2016), Janna Navis (Boekhandel Dominicanen, Maastricht), Niña Weijers (auteur en recensent De Groene Amsterdammer) en Lilian Zielstra (Boekhandel Godert Walter, Groningen, en stadsdichter van Groningen). Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver…

2017 | Lees verder

Longlist 2017 bekend

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2017 is bekend. Twaalf Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2016 in het Nederlands zijn verschenen. De romans zijn uit elf verschillende talen vertaald. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de…

2017 | Lees verder

De uitreiking

De Europese Literatuurprijs 2016 is uitgereikt tijdens Manuscripta op zaterdag 3 september aan de Italiaanse auteur Sandro Veronesi en vertaler Rob Gerritsen voor de roman Zeldzame aarden. Na de laudatio en de bloemen, sprak Veronesi lovende woorden over zijn vertaler. In het interview dat werd geleid door Ronit Palache (Prometheus) grapte hij dat wanneer Zeldzame aarden zou worden…

2016 | Lees verder

Winnaar Europese Literatuurprijs 2016

Een vakjury onder leiding van Margot Dijkgraaf kent de Europese Literatuurprijs 2016 toe aan de Italiaanse auteur Sandro Veronesi en zijn Nederlandse vertaler Rob Gerritsen voor de roman Zeldzame aarden (Prometheus, 2015). Dit werd op 6 juli bekend gemaakt in het radioprogramma Opium op 4.

De jury prijst de ongelooflijk geestige manier waarop Veronesi, vaak in een monologue intérieur, het verhaal…

2016 | Lees verder

Shortlist 2016

De shortlist van de Europese Literatuurprijs 2016 is bekend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 in Amsterdam is bekendgemaakt welke titels kans maken op de prijs. De vakjury nomineerde vijf romans. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman eert.  
 
De Europese Literatuurprijs bekroont de beste, hedendaagse Europese roman die…

2016 | Lees verder

Bekendmaking shortlist 2016

Op 8 juni wordt in SPUI25 de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2016 bekend gemaakt. De kanshebbers worden geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf. Lezers, schrijvers, critici en vertalers spreken een lofrede uit voor de vijf genomineerden.

Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht.

Reserveer

2016 | Lees verder

Nodig een genomineerde vertaler uit

Vertalers zijn misschien wel de aandachtigste lezers van een roman – elk woord is door hun handen gegaan. En wat ligt er dan meer voor de hand om als leesclub met de vertaler van de gelezen roman in gesprek te gaan? Het Nederlands Letterenfonds en Stichting Schrijvers School Samenleving doen leesclubs daarom een uniek aanbod: voor het sterk gereduceerde tarief…

2016 | Lees verder

Vertalersgeluktournee 2016

Op dinsdag 12 april gaat de Vertalersgeluktournee van start in Heemstede (Boekhandel Blokker), daarna volgen Velp, Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Iedere avond gaan drie literair vertalers met het publiek in gesprek over hun voor de Europese Literatuurprijs 2016 genomineerde romans. Zo kunt u onder meer de vertalers van Karl Ove Knausgård, Michel Houellebecq, Alesandro Baricco en Bariş Biçakçi ontmoeten.

De tournee…

2016 | Lees verder

Longlist 2016 bekend

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2016 is bekend. Dertien Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2015 in het Nederlands zijn verschenen. De romans zijn uit elf verschillende talen vertaald. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de…

2016 | Lees verder

Boekhandels gezocht

Wilt u een rol spelen bij de jaarlijkse voorselectie van de 20 titels die kans maken op de prijs? Wilt u met die 20 longlist-titels actief zijn in uw winkel en eventueel de Vertalersgeluk-tournee ontvangen. En wilt u vervolgens ook de vijf genomineerden en de uiteindelijke onder de aandacht brengen bij uw klanten? Dat kan!

Academisch-cultureel centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds,…

2015 | Lees verder

Bezoek Jenny Erpenbeck aan Nederland

Uitreiking
In het eerste weekend van september komt Jenny Erpenbeck naar Nederland om de Europese Literatuurprijs in ontvangst te nemen. Zij en vertaalster Elly Schippers ontvangen de prijs voor de Nederlandse vertaling Een handvol sneeuw (Van Gennep).

De uitreiking van de Europese Literatuurprijs is op zaterdag 5 september tijdens Manuscripta op het Stadsfestival Zwolle.  De uitreiking vindt plaats in de

2015 | Lees verder

Het verleden is nog zo dichtbij

Interview van Margot Dijkgraaf met Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck komt bij haar huis aanlopen met twee grote bekers ijs. Ze woont in de Berlijnse wijk Mitte, aan een mooi groen plein waar ze vanuit haar werkkamer op uitkijkt. Haar huis is groot, het heeft een werkkamer voor haarzelf, voor haar man die dirigent is, een bibliotheek waar de boekenkasten metershoog zijn,…

2015 | Lees verder

Winnaar Europese Literatuurprijs 2015

De Europese Literatuurprijs 2015 gaat naar Een handvol sneeuw van Jenny Erpenbeck, in vertaling van Elly Schippers. Dit werd op 9 juli bekend gemaakt in het radioprogramma Opium op 4.

Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf en Elly Schippers waren te gast in een programma gevuld met literatuur en klasieke muziek. Mezzosopraan Henriëtte Schenk zong onder begeleiding van Irina Antonova (piano) en Heleen…

2015 | Lees verder

Bekendmaking winnaar

Op donderdagavond 9 juli zal de winnaar van de Europese literatuurprijs 2015 bekend worden gemaakt in het Avro-tros programma Opium op 4 van 22:30 tot 24:00 uur. Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf is te gast bij Mieke van der Weij om de winnaar van 2015 te onthullen. Daarnaast zal een live ensemble haar muziek keuze tijdens de uitzending worden.

Kanshebbers voor de prijs…

2015 | Lees verder

Shortlist 2015

Op 9 juni werd in Spui25 de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2015 bekend gemaakt. Dit jaar heeft de jury zes kanshebbers geselecteerd. De verhalen spelen zich af in de verschillende windstreken van Europa. De zes titels op de shortlist zijn:

  • Rafael Chirbes Aan de oever uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal (Meridiaan)
  • Jenny Erpenbeck Een…

2015 | Lees verder

Bekendmaking shortlist 2015

Op dinsdagavond 9 juni wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt in Spui25 in Amsterdam. De kanshebbers worden geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf. Tijdens de feestelijke bekendmaking worden er lofredes voor de vijf genomineerden uitgesproken door lezers, schrijvers, critici en vertalers. De avond zal worden gemodereerd door Maarten Asscher. De entree is gratis, maar…

2015 | Lees verder

Vertalersgeluktournee 2015

Twaalf literair vertalers vertellen in vijf boekhandels, verspreid door Nederland, over tien romanvertalingen uit acht verschillende talen: dat is in een notendop de Vertalersgeluktournee 2015. De tournee begint op maandag 13 april in Groningen, en eindigt op 19 mei in Velp. In de tussenliggende weken worden Gouda, Haarlem en Amsterdam bezocht.

De tournee biedt lezers en literatuurliefhebbers alle gelegenheid om in…

2015 | Lees verder

Jury 2015

De vijfde Europese Literatuurprijs zal worden toegekend door een jury onder leiding van Margot Dijkgraaf. Zij volgt Alexander Rinnooy Kan op, die twee jaar achtereen voorzitter was. De jury is samengesteld uit twee boekhandelaren, een schrijver en een vertaler. Zij zullen uit de longlist  van twintig boeken eerst een shortlist kiezen en vervolgens ook de winnaar. De shortlist wordt…

2015 | Lees verder

Longlist 2015

De longlist van de Europese Literatuurprijs 2015 werd door een jury van Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels geselecteerd, zij nomineerden twintig romans uit elf verschillende talen.

De vijfde Europese Literatuurprijs zal worden toegekend door een jury onder leiding van Margot Dijkgraaf. Zij volgt Alexander Rinnooy Kan op, die twee jaar achtereen voorzitter was. De jury is samengesteld uit twee boekhandelaren, Sanne…

2015 | Lees verder

Europese Literatuurprijs in Utrecht

In een bruisend Utrecht werd de Europese Literatuurprijs uitgereikt aan Jérôme Ferrari en vertalers Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre voor De preek over de van van Rome. De Winkel van Sinkel was vol, in alle hoeken en in alle zalen was iets aan de gang, muziek bij binnenkomst in de hal, literatuur even verderop. Een zaal stroomt…

2014 | Lees verder

De uitreiking!

Op zondag 7 september  zal op Manuscripta op het Utrechts Uitfeest voor de vierde keer de Europese Literatuurprijs worden uitgereikt. Dit jaar is de uitreiking de afsluiting van Manuscripta. De uitreiking zal plaatsvinden in de balzaal van de Winkel van Sinkel, van 16:45 tot 17:45, de toegang is gratis.

Dit jaar gaat de prijs naar De preek over de val van…

2014 | Lees verder

Jerome Ferrari winnaar Literatuurprijs

In het radioprogramma Opium op 4 maakte juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan bekend dat de Europese Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Franse schrijver Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos voor De preek over de val van Rome (verschenen bij De Bezige Bij).

De jury over de winnende roman:
“Het hart van deze roman is een bar…

2014 | Lees verder

Bekendmaking winnaar

Alexander Rinnooy Kan is woensdag 25 juni van 22:30 tot 24:00 te gast bij Mieke van der Weij bij Opium op 4 en zal daar de winnaar van de Europese literatuurprijs 2014 bekendmaken.

De jury van de Europese Literatuurprijs 2014 bestaat uit Christiaan Weijts (schrijver en literair criticus), Eric Metz (docent vertaalwetenschap en vertaler uit het Russisch en Tsjechisch), Karien Hilbers…

2014 | Lees verder

Shortlist bekend

Tijdens een feestelijke avond in Spui25 in Amsterdam werd vanavond de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2014 bekendgemaakt. De jury selecteerde uit de longlist van 20 vertalingen vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont. De prijs wordt…

2014 | Lees verder

Shortlist 2013

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2013 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De jury selecteerde, uit de longlist van 21 vertalingen, vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. De prijsuitreiking zal op 31 augustus plaatsvinden, tijdens de Uitmarkt in Amsterdam.

De volgende vijf titels zijn genomineerd (in alfabetische volgorde op naam van de auteur):

  • Mr…

2013 | Lees verder